Пловдив
Пловдив / Дарик нюз, архив
Пловдив - мръсен въздух
94072
Пловдив - мръсен въздух
  • Пловдив - мръсен въздух
Комплексна програма и план за действие с адекватни мерки за достигане нормите за качество на атмосферния въздух – това е целта на проект, по който община Пловдив ще работи следващите няколко години. Общата му стойност е близо 94 хил. лв. Чрез изпълнението на програмата ще бъдат набелязани мерки, за чиято реализация общинската администрация ще кандидатсва за финансиране. 

Като цяло замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив е намаляло. Според статистиката през 2008 г. дните със стойности на фини прахови частици над нормата са 208, а през 2016 – 80. Това заяви Ирена Найденова, която е еколог и ръководител на проекта „Разработване на програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив“.

Тази година януари, февруари и март са месеците, през които е имало завишаване на допустимите норми на замърсеност. За април, май и юни няма такива дни. Битовите източници са основната причина за замърсяването на атмосферата и затова през есенните и зимните месеци стойностите са най-тревожни.

След съставянето на програмата и набелязването на съответните мерки, един от начините за кандидатстване за финансиране е Световната банка, уточни още зам.-кметът Розалин Петков. 

Чуйте и от приложеното аудио.