К.Шушулов: Няма да позволим на EVN  да вдигне цената на парното с 19%
К.Шушулов: Няма да позволим на EVN да вдигне цената на парното с 19% / netinfo
19-те процента увеличение, което “ EVN Топлофикация–Пловдив” поиска в понеделник, е силно завишено, това каза председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов

Право е на дружествата да искат по-високи цени, наше задължение е да преценяваме и да даваме цени, които са в интерес на обществото, допълни Шушулов и уточни, че влезлото днес в сила увеличение на цената на природния газ с 13,25 процента е по-малко от исканото от “Булгаргаз”.

Със сигурност обаче от 1 юли тази година цените на парното в цялата страна ще се повишат заради поскъпването на природния газ.

Собственикът на пловдивската топлофикация - ЕVN, поиска увеличаване на парното с близо 20 %, като мотивира предложението до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с увеличението на природния газ с 29%. Предложението на монополистите е мегават/час топлина да стане 81,95 лв.

От EVN твърдят, че топлофикационното дружество в момента работи на загуба заради разминаването между растящите цени на енергоресурсите и ниските – според тях - цени за крайните абонати. До този момент предприятието е изплатило 15,9 млн. лева задължения към Булгаргаз, но още 15,5 млн. лева остават непогасени.