/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Изпълнители от 10 държави на 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив
97692
Изпълнители от 10 държави на 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив
  • Изпълнители от 10 държави на 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив
Десетки изпълнители от 10 държави ще изнесат общо 9 концерта по време на 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика, който ще се проведе от 10 до 21 юни 2018 г.

Това е най-старият фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив. От основаването му през 1964 г. до днес не е прекъсвал нито веднъж. Провежда се ежегодно сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив – Етнографския музей.

Тази година организаторите са включили още една локация - популярното сред меломаните Bee Bop Cafe в града под тепетата, където ще се проведат два джаз концерта – на 13 юни и на 21 юни, когато музикалният форум ще бъде закрит с участието на Димитър Льолев Квинтет, разказа музикологът и един от организаторите на фестивала д-р Поля Паунова.

Престижният фестивал ще бъде открит на 10 юни вечерта в Етнографския музей от ансамбъл „Станков“ в състав Иво Станков - цигулка и Лъчезар Станков – пиано, както и със специалното участие на стипендианти от училище „Уитгифт” – Лондон, ученици в класа по цигулка на проф. Иво Станков. Те ще изпълнят произведения Бетховен, Фридерик Шопен, Пабло Сарасате, Йожен Изаи, Морис Равел, Камий Сен-Санс.

Международен фестивал на камерната музика- Пловдив
netinfo

На 12 юни програмата на фестивала продължава с концерт на ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив - лауреати и носители на първи награди на международни и национални конкурси през 2017 г.

На 14 юни клавирен рецитал ще изнесе Ивайла Кирова, която ще изпълни произведения на Фридерик Шопен, Франц Шуберт, Ференц Лист, Мариус Хереа и Димитър Ненов, както и миниатюри по собствени стихове и вариации върху българската народна мелодия „Хойсата”.

На следващия ден ценителите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълнението на трио „Академика“: Аурелия Симион – пиано, Михаил Аиленей– кларинет и Петря Гъйске– валдхорна.

Програмата на 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика продължава с Дуо „Суреда“, вокален концерт и Дуо „Юника“.

Събитието е част от Културния календар на Пловдив за 2018 година.