Изолират опасните психично болни в спецотделения за 1/2 млн. лв
Изолират опасните психично болни в спецотделения за 1/2 млн. лв / Dariknews.bg

До броени дни започва основен ремонт на западното крило от триетажната сграда на Тубдиспансера за разкриване на две отделения за най-тежките случаи към Центъра за психично здраве (досегашния Психодиспансер). Най-късно до началото на октомври ще бъде избрана фирма, която да извърши строително-монтажните дейности, включващи монтиране и пускане в експлоатация на асансьор. Работата трябва да приключи за срок от три месеца и ще се финансира с 400 000 лева от бюджета на Центъра за психично здраве (досегашния Психодиспансер).

Проектът предвижда вторият и третият етаж в сградата на Тубдиспансера да станат мъжко и женско отделения с по 25 легла за пациентите с най-висока степен на зависимост от грижи, а партерът да се преустрои за столова. В по-дългосрочна перспектива центърът ще разкрие и 20 легла за алкохолно болни и 10 - за зависими от опиати.

Тези най-тежки и рискови пациенти сега са в едно отделение с по-леките случаи на душевно болни в сграда до Тубдиспансера на бул. „Пещерско шосе" 68. Това не позволява осъществяването на строг охранителен режим. Поради тази причина не може да се следи дали посетители не подават остри предмети на душевно болни, с които да навредят на себе си или на персонала, обясни управителят на Центъра за психично здраве д-р Инко Кехайов. 

Годишно през Психодиспансера минават близо 4 000 пациенти от цялата област. Д-р Кехайов се опасява, че гласуваните от Общински съвет 400 000 лева от бюджета на здравното заведение, няма да стигнат, затова ще настоява за отпускането на още 100 000 от общинската хазна.

Сега се използва само източното крило на Тубдиспансера. Там са администрацията, метадоновата програма, приемните кабинети и детската психиатрия на Центъра за психично здраве-Пловдив. /Чуйте интервюто с д-р Инко Кехайов от прикачения звуков файл/