Петър Змийчаров
Петър Змийчаров / netinfo
Изложба в памет на доц. д-р Петър Змийчаров представя днес Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик. Експозицията включва непоказвани досега работи на художника, както и творби от частни колекции. Откриването е в 18:00 часа.

Доц. д-р Петър Змийчаров е директор на галерията от 2009 до 2012 година. Като ръководител дава неоценимата си подкрепа за изложби на редица автори - Десислава Минчева, Любен Зидаров, Рин Ямамура, Атанас Атанасов, Симеон Спиридонов, Георги Веселинов, Васил Петров, Иван Милев, Ангел Гешев, Христо Дюлгеров. 

В залите на културното ведомство са подредени и експозициите "Изкуството на екслибриса" (пълната колекция на Второто международно биенале проведено в София през 2005 г., с общо 246 автори), "Последната колекция в памет на Иван Кирков"(репродукции), "20 години пред керамичната пещ" (самостоятелна изложба на Маргарита Иванова), "През ключалката" (изложба с творби на художници, работещи в галерията).

Организирани са изложби с творби от фонда на галерията: "С аромат на лято без правила", "Графика от фонда на галерията", "Форма и цвят в дърво", "Пейзаж", "Голо тяло". Залите са превърнати в място за детски игри, конкурси и демонстрации на художествени техники.

През 2010 г. Петър Змийчаров дари за художествения фонд на галерията шест екслибриса от Онник Каранфилян и Юлиян Йорданов, а през 2011 г. - авторската си творба "Богородица с трънлив венец".

Настоящата изложба е породена от уважението и почитта към паметта и творческата дейност на доц. д-р Петър Змийчаров от екипа на галерията, близки и приятели.

Доц. д-р Петър Змийчаров си отиде от този свят на 29 декември 2016 г. едва 55-годишен.