Изложба „Графика и видео“ събира 17 автори в Пловдив
Изложба „Графика и видео“ събира 17 автори в Пловдив / Графично ателие

Графични творби от пловдивски автори, творили в „Графично ателие – Пловдив“, събира в обща изложба Читалище „Шалом“ от 18ч. днес.

Артистите са обединени от интереса си към графичното изкуство. Техните произведения показват възможностите на различни класически и нетрадиционни печатни техники - от дълбокия печат през литографията, сериграфията и офсета. Целта е да се покаже резултата от свободното комбиниране на различни печатни техники, което подхранва и обогатява артистичния израз.

В експозицията са подредени творби на: Mаргарита Джарова, Асен Кръстенов, Румен Жеков, Васил Стоев, Вълчан Петров, Йордан Калчев, Надя Генова, Димитър Воденичаров, Кольо Мишев, Кольо Карамфилов, Илия Желев, Борис Богданов, Иван Генов, Румен Нечев, Петър Кочевски, Йоханнес Артинян, Севдалина Кочевска, Емил Миразчиев.

Графичният отпечатък има много широка публика и колекционери в цял свят. Сдружение „Графично ателие“ работи за създаването на отворено общество от любители и познавачи, както и за развитието на майсторско ателие за печат, където артистите, търсещи предизвикателствата на графичното изкуство, ще намерят професионално съдействие от високо квалифициран майстор печатар – умдрюкер.

Същността на ПРОЕКТ ГРАФИЧНО АТЕЛИЕ – ПЛОВДИВ, който се провежда вече 20 години, е да насърчи съвременни творчески търсения в областа на графичния отпечатък, да разшири кръга на използваните техники за отпечатване от представители на всички жанрове във визуалните изкуства.

Проектът е уникален за страната и цели реализиране на високо стойностни графични произведения, популяризиране творчеството на съвременните артисти в областта на графичния отпечатък, като толерира иновативния подход и експеримента.

Проектът е създаден през 1996 г. по идея на Емил Миразчиев. В него са работили и експериментирали множество творци от цяла Европа.