/ Искра Койчева
Първа копка на нов касов център на БНБ в Пловдив направиха кметът Иван Тотев и управителят на БНБ Димитър Радев. Сградата ще се намира до надлез Скобелева майка в район „Тракия“. 

Капсула на времето вградиха на Римския форум в Пловдив (СНИМКИ)

„Идеята се зароди преди около пет години. Сигурен съм, че новият касов център ще допринесе за развитието на зоната, като една добра добавена стойност на целия регион още повече, че мястото е комуникативно“, заяви Тотев.

Плановете са догодина новият касов център да бъде вече открит. Той ще отговаря на всички съвременни и международни изисквания от гледна точка на сигурност и надеждност.

БНБ: В края на март 2019 г. парите в обращение достигнаха 16 855.9 млн. лв.

Инвестицията е около 14 милиона лева
. „Центърът ще обслужва града, областта и цяла Южна България. Тук ще се събират, съхраняват и превозват пари от банки и търговски обекти. Межди 150-200 служители ще участват в процеса на работа“, заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

БНБ пуска в обръщение монета, посветена на „Пловдив - 2019“ (СНИМКИ)

Припомням, че до тук се стигна след като през 2013 година ОбС на Пловдив взе решение да дари на БНБ имот от 6.5 декара до колелото на Скобелева майка, а в замяна на това Общината получи сградата на БНБ на централната улица „Райко Даскалов“.

„Какво ще правим с нея, ще решим след обществен дебат“, уточни днес кметът Иван Тотев.