/ ThinkStock/Getty Images
Процедура за избор на нов административен ръководител на Окръжния съд в Пазарджик откри Висшият съдебен съвет. Решението е взето на вчерашното заседание на ръководния орган.

Провеждането на конкурс се налага, тъй като изтича мандтът на настоящата председателка - Елеонора Серафимова. По същата причина избор предстои в Елин Пелин и Белоградчик. В пет съдилища пък постовете на ръководители са свободни и се търсят кандидати за тях - Бургас, Девня, Златоград, Ивайловград и Първомай.

Номинации се приемат в администрацията на Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от обнародване на вакантните длъжности в Държавен вестник. Елеонора Серафиова оглавява Окръжния съд в Пазарджик от ноември 2013 година, когато печели конкурс с подкрепата на 15 членове на Висшия съдебен съвет, трима против и петима въздържали се. В нейния мандат беше разкрит единен информационен център, който значително облекчи работата на ведомството с граждани и адвокати.

Серафимова е завършила специалност „Право“ в Софийския университет през 1991 година. Трудовият й път започва като юрисконсулт в банка. Скоро е назначена за стажант-съдия в Ямбол, а няколко месеца по-късно се премества в в Пазарджик. Първоначално работи в Районния съд, а от 2001 година е в Окръжния, където гледа граждански дела, а до отделянето на Административния съд – и спорове за изборни резултати от целия регион.