Иван Тотев награди световната шампионка Александра Начева за рекордните ѝ постижения на троен скок
Иван Тотев награди световната шампионка Александра Начева за рекордните ѝ постижения на троен скок / netinfo
„За мен като кмет на Пловдив е огромна чест за пореден път да посрещнем в залата на Общината поредният човек, който прославя името на града далеч извън пределите на страната.

Алекс, ти си гордост за Пловдив и стискаме палци за твоите бъдещи успехи. Надявам се, че с подкрепата на треньора и на всички нас това да продължи,“ с тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев се обърна към световната шампионка и рекордьорка на троен скок Александра Начева.

Напълно заслужено тя беше посрещната с аплодисменти от служителите на Община Пловдив и заместник-кметовете Георги Титюков и Стефан Стоянов.

Кметът Иван Тотев й връчи специален подарък – златна лаврова клонка, символ на успеха, а на треньора Стойко Цонов – плакет за особени заслуги в спорта. Кметът Иван Тотев изказа искрените си благодарности и към двамата.

Александра Начева сподели, че въпреки че състезанието не е започнало добре и с фал, тя се е мобилизирала. „Радвам се, че успях да допринеса за още един златен медал на нашата държава“, заяви развълнувано тя.

„Александра преизпълни програмата ми за две години напред. Надявам се, че на следващото световно до 20 г. тя да потвърди титлата си, което е по-трудно“, заяви нейният треньор Стойко Цонов и благодари на Община Пловдив за финансовата подкрепа. Той припомни, че България държи европейски рекорд до 18 г. и световен рекорд до 20 г. на Тереза Маринова.

„Страшно много ѝ се възхищавам, тъй като освен спортистка, за което се изисква страшно много време, тя е добра ученичка, не изостава с уроците в училище и не е отсъствала нито един ден, носи учебниците с нея.

Учи испански език, който е най-трудният за изучаване и учителите са с много високи изисквания“, заяви Вихра Ерамян, и.д. директор на Езикова гимназия „Пловдив“, където Александра учи.

До момента Александра Начева завоюва световната титла в тройния скок за девойки под 20 години, което се проведе в Тампере. Тя се приземи на 14 метра и 18 см, с което е лидер в световната ранглиста и с нов рекорд на страната ни за тази възрастова група – 14.18 м (+1.6 м/сек).

В рамките на една седмица 16-годишната Александра завоюва и сребърен медал от еврошампионата до 18 г. в Гьор.

Предстои тя да участва в Европейско първенство по лека атлетика в Берлин, а през месец октомври – олимпийски игри до 18 г. в Буенос Айрес.