Искат да ни пробутат още софийски боклук
Искат да ни пробутат още софийски боклук / netinfo
Вицепремиерът Меглена Плугчиева и Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров са поискали в официално писмо до кмета на Пловдив Славчо Атанасов да приеме още 120 хил. тона софийски боклук.

„ Във връзка с необходимостта от спешни действия по отношение на открита процедура от Европейската комисия срещу Република България, свързана с управление на отпадъците на столична община, за нарушение на чл. 4 и 5 на Директива 2006/12/ЕС се обръщаме към Вас с настоятелно искане в качеството Ви на кмет на община Пловдив и съобразно компетентността Ви по Закона за управление на отпадъците, в очакване да дадете съгласие и да организирате приемането на 120 000 куб.м. балирани битови отпадъци на изграденото регионално депо в село Цалапица” се казва в писмото до Славчо Атанасов, получено днес.

Пред пловдивските журналисти кметът на Пловдив заяви отново, че градът не може да си позволи да приеме повече софийски боклук. „ Направихме огромен жест като приехме 200 хил. тона боклук на столичани. Няма да се поддам на евентуален политически натиск”, категоричен е Славчо Атанасов. /Чуйте какво каза още кметът от прикачения звуков файл/. Количеството боклук, което искат да приемем отново е равно на боклука, който изхвърля Пловдив за 1 година.

Държавата до този момент е изплатила само 9 млн. лева от обещаните 47 млн. за депонираните в Цалапица 200 хил. тона бали от столицата. Утре градоначалникът свиква на съвместна среща в община Пловдив кметовете на 5-те общини, които използват сметището в Цалапица.