Грозни обиди белязаха оставането на Илко Илиев на поста му като председател на Общинския съвет
Грозни обиди белязаха оставането на Илко Илиев на поста му като председател на Общинския съвет / снимка: Виктор Кадири/dariknews.bg
Грозни обиди белязаха оставането на Илко Илиев на поста му като председател на Общинския съвет
38631
Грозни обиди белязаха оставането на Илко Илиев на поста му като председател на Общинския съвет
  • Грозни обиди белязаха оставането на Илко Илиев на поста му като председател на Общинския съвет

Илко Илиев запази поста си председател на градския парламент. На днешната сесия, след тайно гласуване, 29 съветници гласуваха „за" оставането му, 17 - „против", а един се е въздържал. Очаквано разискванията и дебатите по освобождаването на Илиев продължиха близо 5 часа и бяха белязани от грозни обиди между съветниците.

Преди началото на разискванията зам.-председателят на Обс. Тодор Христев бе избран да води днешното заседание. Това предизвика съветничаката от ГЕРБ Павлинка Кацарова да заяви, че мястото му въобще не е на зам.-председателското място. В отговор Христев й благодари за изказването, добавяйки, че и нейното място не е в Регионалния инспекторат по образование, но това не й пречи да го заема. Заседанието продължи в същия дух още няколко часа, когато думата взе Спас Гърневски. Той описа естеството на коалицията между ВМРО-НИЕ и БСП като брак с червенокоса блудница. В отговор съветникът от БСП Стефчо Таушанов, заяви че подписката за освобождаването на Илко Илиев, която бе инициирана от ГЕРБ, е подкрепена от помияри.

Думата взе и зам.-председателят на ОбС Сузана Николова, която заяви, че искането за предсрочно освобождаване на Илиев е предварително обречено на провал заради естеството на тройната коалиция между ВМРО-НИЕ, БСП и групата на малките партии ССД, БЗНС „Ал. Стамболийски" и Граждански съюз за нова България. Николова нарече ВМРО-НИЕ никому неизвестна партия миньонче, която се е впила като пиявица в града и му изпива последните капки кръв. Малките партии бяха наречени - цитирам - малка симпатична и чаровна групичка, която смуче и пие сладко от биберончето, държейки два ресора в общината. Освен смях в залата, думите на Николова предизвикаха и негодувание у Илко Илиев, който стана да обясни, че ВМРО не е партия миньонче. Докато Илиев разказваше как през годините членове на партията са се борили за българщината, Димитър Керин от Атака го репликира с думите: „Сигурно затова сте в коалиция с ДПС".

Това от своя страна вбеси воеводата Слави Георгиев, който изкрещя на Керин, че е тъпанар. На фона на цялата шумотевица Тодор Кръстев от БСП позираше с ксерокопие на стихове на Спас Гърневски във възхвала на БКП, писани преди 89-та година.  

/някой от най-интересните изказвания чуйте в прикачения звуков файл/