Феминизация на бедността: Жените взимат с 40% по-ниски пенсии от мъжете
Феминизация на бедността: Жените взимат с 40% по-ниски пенсии от мъжете / снимка: Кирил Кирилов
Феминизация на бедността: Жените взимат с 40% по-ниски пенсии от мъжете
90416
Феминизация на бедността: Жените взимат с 40% по-ниски пенсии от мъжете
  • Феминизация на бедността: Жените взимат с 40% по-ниски пенсии от мъжете

Между 14 и 35% е разликата в заплащането по пол у нас в полза на мъжете в зависимост от работния сектор. Това съобщи в Пловдив за Дарик Станимира Хаджимитова от фондация „Джендър проект в България“. По думите й тази разлика се увеличава средно до 40% при получаване на пенсия, което може да бъде определено като феминизация на бедността.

В България все още има цели сектори, които са феминизирани и в тях заплатите са по-ниски. Това са сферата на социалните услуги, медицинските сестри, шивачки, учителки. Дори във финансовия сектор голяма част от жените са на ниските позиции.

Необходимо е да се предприемат редица мерки в посока изравняване на трудовите възнаграждения при мъже и жени, коментира експертът от КНСБ Виолета Иванова. Една от най-важните е съвместяване на трудовия и семейния живот – фактор, който би помогнал много, особено на майки с малки деца или на майки, зависими от децата си. Необходими са мерки и в посока кариерното развитие на жените, както и да бъде преразгледана оценката и структурата на заплащането на труда им.

В Пловдив се проведе информационна среща на тема „Разлика в заплащането по пол”. Събитието е част от европейски международен проект, в който фондация „Джендър проект в България“ си партнира с неправителствени организации от Австрия, Чехия, Гърция и Италия.

Чуйте и от прикачения звуков файл.