Фасадите на 7 санирани блока в Сопот се превръщат в галерия на Вазов и героите му
Фасадите на 7 санирани блока в Сопот се превръщат в галерия на Вазов и героите му / БНТ
Фасадите на 7 санирани блока в Сопот стават открита галерия на Вазов и героите му
91486
Фасадите на 7 санирани блока в Сопот стават открита галерия на Вазов и героите му
  • Фасадите на 7 санирани блока в Сопот стават открита галерия на Вазов и героите му

Фасадите на 7 жилищни блока в Община Сопот ще се превърнат в галерия на Иван Вазов, неговата фамилия и героите от романите му. Това разказа в интервю за Дарик кметът на село Анево Николай Николов, един от двигателите на проекта. Идеята е по различен начин да запазят културно-историческите ценности на родното място на големия български творец.

„Галерията на открито ще бъде достоен пример за това, което Иван Вазов и фамилията му са направили преди един век“, подчерта още Николов.

Началото вече е поставено. Двама пловдивски художници изрисуваха огромен портрет на Иван Вазов на фасадата на първия саниран блок в село Анево. Картината е насочена на север към планината и е повече от мащабна. Върху 10, 12 метра е изрисуван Вазов в целия му ръст с тефтер в ръка, а над него е изписана строфа от творбата му „Опълченците на Шипка“. Сюжетът пресъздава посещението на големия български творец в последните години от живота му на средновековната крепост до Сопот -  Аневското кале.

За да нарисуват портрета на Вазов на фасадата на блока, на двамата художници им се налага да се качат на вишка.

"Картината е в графити техника и трябваше да изглежда монументално с включени в нея части от локацията на мястото", сподели Димитър Механджийски, който заедно с колегата си Васко Лалов са автори на творбата.

Въпреки не много добрите атмосферни условия, за два дни портретът на патриарха на българската литература е готов.

"Идеята за Вазовата галерия на открито е един от начините, по които трябва да показваме как да ценим своите кумири и герои", убеден е кметът на Анево Николай Николов. Той се надява,  че примерът на сопотското село ще бъде последван и от други селища в страната.

Разширеният репортаж чуйте в прикачения звуков файл.