Пловдив 2019
Пловдив 2019 / DarikNews.bg
„Аз лично и до днес не разбирам в какво точно се състои проблемът с парите на Пловдив за ЕСК“. Така коментира в студиото на Дарик председателят на ОбС Савина Петкова казуса с неполучената досега целевата държавна субсидия за финансиране на културните проекти за ЕСК.

„ Ако наистина има правен проблем, той е трябвало вече да бъде разрешен на ниво нормативни актове, решения на МС... Въпросът е защо това не се е случило досега. Въпреки това сме оптимистично настроени, тъй като има индикации, че държавата е готова да помогне. Всички в София също са наясно, че евентуален провал на ЕСК ще е провал не само за Пловдив, а за цяла България“, заяви още Петкова.

Тя изрази съмнения относно “бижуто” в Апликационната книга на Пловдив – Тютюневият град. „Този проект няма как да се осъществи така, както е заложен, защото вече е явно за всички, че има юридически казуси със собствениците, които не са разрешени“, обясни тя.

Сериозни правни проблеми има и с проекта за Кино Космос, подчерта тя. „Отчуждаването на земята е дълъг процес, а преди него трябва да приключат делата, оспорващи решението на Община Пловдив за премахване на търговските обекти. Заведени са 4 дела на собствениците ( които са близки родственици), като 2 от тях са прекратени, а другите дела са насрочени за 20 фервуари (идния понеделник) и 6 март.

Предполага се, че дори и да се стигне до решение на съда, ще следват обжалвания, т.е. до края на годината няма как да има съдебно решение по казуса, което да даде зелена светлина на проекта“, обясни Савина Петкова.

Цялото интервю със съветник №1 на местния парламент чуйте на страницата на Дарик радио.