Пенка Калинкова
Пенка Калинкова / GustoNews.bg
Пловдив не трябва да проиграва своя шанс за достойно представяне като ЕСК. 2019-та наближава!
92359
Пловдив не трябва да проиграва своя шанс за достойно представяне като ЕСК. 2019-та наближава!
  • Пловдив не трябва да проиграва своя шанс за достойно представяне като ЕСК. 2019-та наближава!
Пловдив 2019“ не е играчката и украшението само на града. "Пловдив 2019" е основа за национално самочувствие и признание, така както всички се къпахме в славата и победата на Григор Димитров. Затова, който и да спечели изборите през март, трябва да осъзнава, че събитието и титлата  ЕСК се дават веднъж, но придадената стойност от тях е много голяма“. Това заяви в ефира на Дарик радио Пенка Калинкова, член на УС на ОФ „Пловдив 2019“.  

По повод съобщеното от бившия депутат и председател на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова, че причината Пловдив да не получи досега целевата държавна субсидия за финансиране на културните проекти за ЕСК е противоречие в закона, Калинкова призна, че досега членовете на УС не са знаели за това.   

Пловдив не трябва да проиграва своя шанс за достойно представяне като европейска столица на културата. При тези динамични промени и смени на правителства в последните години, все някое е в състояние да изтърве и да търси извинение после, че не е предал щафетата. А през това време  2019-а наближава“, подчерта още тя.

По думите й, от фондацията не са загърбвали досега този проблем, защото са разтревожени, че няма да могат  да изпълнят всичко, заложено в апликационната книга по проекта.

Трябва да продължим да чукаме на вратата на управляващите. Служебното правителство за два месеца едва ли ще може да реши този проблем, но задължително трябва да излезе с някакво становище дали парите могат да се прехвърлят във фонд „Култура“ на ресорното министерство и от там да се насочат целево за финансиране на културни проекти на „Пловдив 2019“, добави Калинкова.

А това становище после трябва да бъде доразвито от следващото редовно правителство, категорична беше тя.

Репортажът по темата можете да чуете в звуковия файл.