Експерти брутално развенчаха проекта за Небет тепе
Експерти брутално развенчаха проекта за Небет тепе / netinfo

Експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) брутално развенчаха идейния проект за Небет тепе, който община Пловдив внесе миналата седмица в Министерството на културата.

Според становището, което е изпратено и до зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, проектът е неправдоподобен и реализирането му ще доведе до недопустимо обезличаване на отделни исторически периоди и загубата на тяхната културно-историческа стойност.

Експертите на НИНКН са категорични, че липсват научни аргументи и доказателства за обоснована допустима реставрационна намеса на Небет тепе. Според тях проектното предложение почива на непрофесионална, неубедителна и недоказана графична реконструкция и е в пълно противоречие с международните разпоредби. Ефектът от реализирането на такъв проект би бил – цитирам – крайно неблагоприятно профанизиране на ескпонирането и безвъзвратна загуба на изключителна културна-историческа стойност на недвижима културна ценност.

Въз основа на гореизложените аргументи НИНКН предлага на Министерството на културата ДА НЕ СЪГЛАСУВА предложения от община Пловдив проект.

Целият доклад може да прочетете ТУК