Едва шейсетина протестираха срещу безводието в Панагюрско
Едва шейсетина протестираха срещу безводието в Панагюрско / netinfo
Полиция обхождала по домовете жалващите се пред медии

Само шейсетина човека от село Попинци се осмелиха да се присъединят към днешния протест срещу продължаващото повече от месец безводие в цялата Панагюрска община. Инициаторите на проявата не срещнаха очакваната подкрепа от седемте селища и общинския център, също тежко засегнати от проблема.

Протестиращите се потараха всичко да мине мирно и кротко. Не блокираха пътя Пазарджик-Панагюрище, каквито бяха първоначалните планове, а възпрепятстваха движението с колективно пресичане, като през изветно време пропускаха автомобилите, за да не стават големи задръствания.

Повод за ескалация на напрежението бе удължаването на обявеното от 15 септември бедствено положение с още 20 дни – до 10 октомври. Причината за кризата е безнадеждно остарелият вопровод Злокучене-Панагюрище, който обаче засега е единственият източник. За първата седмица екипите на ВиК успяха да прокопаят почти целия проблемен еднокилометров участък, а общината – да достави около половината от необходимите тръби за подмяна. До приключване на спешните ремонти обаче има още много работа, затова по предложение на кмета на Панагюрище Никола Белишки бе даден нов срок.

Организаторите на днешната проява не крият разочарованието си от това, че явно само на 60 човека им пречи липсата на вода 24 часа в денонощието. Някои отдават рехавото присъствие на страх от управляващите.

Появи се и сигнал за полицейска акция срещу осмелилите се да говорят пред камерите на национална телевизия за водната криза. Участниците в репортажа са били посетени в домовете си от служители на МВР, вероятно за да бъдат разубедени и да не протестират.

„Нима е забранено да проявим недоволство?! Нима е забранено да покажем как се живее без вода в 21 век и то с малки деца?! Явно е забранено, за да не навредим на репутацията на по- висшите от нас. Вместо да се развиваме с времето, ние се връщаме назад. Върнахме се в 18 век. Остана само да ходим с кобилици на рамо, да облечем автентичните ежедневни дрехи и да хванем сърпа в ръка“ – коментира огорчена жителка на Попинци.