Доставката на 65 нови тролея - под условие и най-рано през април
Доставката на 65 нови тролея - под условие и най-рано през април / netinfo

Доставката на 65 нови тролея в “Градски транспорт” ще бъде факт най-рано през април, и то под условие. Това стана ясно от днешното официално изявление на мажоритарния собственик на фирмата Ангел Батаклиев, който по приватизационен договор е длъжен да осигури 65 ековозила, но не задължително нови, до 21 януари догодина.

Батаклиев заяви, че още по време на Есенния панаир има готовност да подпише производствена поръчка за тролеи последно поколение, но изпълнението й отнема 6 месеца. Купувачът поиска от Пловдивската общинска агенция за приватизация изрични гаранции, че няма да му създава пречки, ако екоколите са на лизинг. Преди време надзорниците отказаха да признаят за инвестиция 60-те новозакупени автобуса, но не защото те са на лизинг, а защото този лизинг се плаща от приватизираното дружество “Градски транспорт”.

Батаклиев заяви, че не може да рискува да даде 30 млн. лева за тролейбуси, както е направил с рейсовете, ако продължи да бъде притискан до стената с делото по несъстоятелност и с отказа на надзорниците на ПОАП да му признаят изпълнение на първия етап от инвестиционната програма. Причината е, че при хипотеза “ликвидация на Градски транспорт”” екоколите ще останат неизползваеми заради ограничения брой градове, в които има електротранспорт.

Няма нормална банка, която би кредитирала такъв проект, защото бенефициент на средствана ще бъде “Транс сити”, но превозните средства ще се експлоатират от “Градски транспорт”, каза Батаклиев. От обяснението му стана ясно, че намеренията му са да повтори схемата с рейсовете и най-вероятно ековозилата ще бъдат прелизинговани, а вноските ще се погасяват от “Градски транспорт”. Мажоритарният собственик прогнозира, че в началото на октомври или петчелен състав ще отмени решението на ВКС за неплатежоспособност на превозвача, или делото за несъстоятелност в Пловдивския окръжен съд ще приключи с оздравителна програма. Каква е пречката, ако това се случи, “Транс сити” да плати бъдещата доставка на тролеи – отговора на Ангел Батаклиев чуйте в прикачения звуков файл