Докога ще водим децата си в зоопарковете в Пазарджик, София и Стара Загора?

/ Дарик архив
Пловдивски зоопарк
96194
Пловдивски зоопарк
  • Пловдивски зоопарк
От години пловдивските родители водят децата си в зоопарковете в Пазарджик, Стара Загора и София. Причината за това е в проточилият се ремонт на пловдивския животински кът. Допълнителни усложнения настъпиха от повдигнатите обвинения към кмета на града, негов заместник и районен кмет за нарушения в процедурата за обществена поръчка.

Всъщност такава напълно липсва – сделката е направена чрез пряко договаряне. Има обвинение и за ощетяване на общинската хазна с близо 700 хил. лв.

Ще отвори ли все пак врати пловдивският зоопарк?

Новият пловдивски зоокът се очаква да е готов до лятото, коментира кметът Иван Тотев. Има съдебно дело на втора инстанция за ОВОС, предстои и подписването на акт 16. Припомням, че през март 2016 г. беше създадено и Общинско предприятие „Зоопарк Пловдив“.

Кътът е разположен на 40 дка и ще приюти 22 хабитата, които ще осигурят максимално близки до естествената среда на животните условия.

В парка има много водни площи, пещерни конструкции, дупки и укрития, така че всеки един обитател да се чувства близко до собствената си среда. Самият брой на животните в един хабитат също ще е голям – по решение на експертите може да надхвърли дори петдесет, съобщи за Дарик директорът Минко Михайлов.

В зоопарка ще има маймуни, мечки, вълци, бизони, як, камерунски кози, сурикати, лами и други.

Припомням, че обвинителният акт срещу кмета Иван Тотев, заместника му по общинска собственост Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев беше внесен отново, но в Специализирания наказателен съд, както предполагат влезлите в сила на 5 ноември промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвинението за длъжностни престъпления при изграждането на зоопарка беше внесено първоначално в Пловдивския окръжен съд, но през септември беше върнат на прокуратурата. Мотивите й бяха, че са допуснати процесуални нарушения, а и в обвинителния акт има твърде много сложни смесени изречения и различни шрифтове, което затруднява разбирането.

Важно е и какво мислят пловдвчани за така дълго отлаганото откриване на новия зоокът в града под тепетата. Попитахме майки и баби как им се отразява липсата на подобно място за техните деца и внуци.

Чуйте мненията им от приложения репортаж по темата.

През есента на 2016-та пловдивчани бяха изправени пред дилемата каква да е голямата котка в парка – лъв или тигър. Тогава те заложиха на второто. Премиерът Бойко Борисов обеща Пловдив да има мъжки бенгалски тигър. Хищникът се отглежда в софийския зоокът. Той е доста млад – само на три години. Все още няма име, но Борисов предложи да бъде кръстен Тотев.