Търсят се осиновители на бездомни кучета
Търсят се осиновители на бездомни кучета / netinfo
Да се забрани на гражданите да хранят безстопанствени кучета и котки на територията на община Смолян. Това предвижда новата Наредба за кучетата, която премина обществено обсъждане. За нарушителите са предвидени сериозни санкции, като за физически лица те са от 20 до 300 лв., а за юридически лица глобите са от 300 до 1 000 лв.

Мотивите на местната власт са, че именно бездомните котки и кучета е една от причините за замърсяване на градската среда. Ако някой гражданин има желание да се грижи за улично куче или котка, то трябва да го регистрира като домашно, да му осигури необходимата площ, както и да му извърши преглед при ветеринар и да има всички необходими документи за това.

Таксата за регистрация на куче е 20 лв., като за инвалиди тя е намалена, а кучетата на ловци и четириноги, които придружават или охраняват селскостопански животни, са освободени от налог.

Новата наредба предвижда и забрана разхождането на кучета в детски градини, детски и спортни площадки, стадиони и училища, в дворовете на болници и заведения за социални грижи и на места, обозначени със забранителни табели. Забраната е в сила и за площадните и паркови места около държавни учредения, читалища, църкви и др.