"Васил Левски успя да обедини българите не само приживе, а и 150 години след смъртта си". Това каза служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на възпоменателната церемония в Карлово по случай 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

По думите му Васил Левски е оставил трайна следа в историята и е национален герой, превърнал се в символ на борбите за освобождението на България.

Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж (СНИМКИ)

„Човек, който остави диря, достойна за подражание, достойна за уважение, диря, която не угасва, а напротив – става все по-ярка и все повече ни приканя да я следваме“, посочи министърът.

Иван Демерджиев
БТА

„Левски остана във времето, Левски изпълни дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем – начинът е само един – дела трябват, а не думи“, допълни министърът.

Великите думи на Апостола, които трябва да помним и днес (ВИДЕО)

„Питам се може ли държава, която е родила такъв герой, да няма своето бъдеще – не може“, заяви Демерджиев. С отдадеността си на делото и безкористното си поведение и действия в името на народа и държавата си Левски остави пример, който ни прави длъжници“, смята министърът. „За съжаление ние като народ не можахме да опазим живота на Апостола, но сме длъжни да опазим заветите му и сме длъжни да изпълним заветите му. Дали успяваме да правим това днес? Аз мисля, че не“, каза Иван Демерджиев. Според него днес смелостта е дефицит. „Да се говори истината, на висок глас, често се смята за лудост. Да се преследват идеали се смята за наивност. Да се работи безкористно в полза на държавата се смята за глупост“, добави вицепремиерът.

Иван Демерджиев
БТА

По думите му по този начин не можем да бъдем достойни за паметта на Апостола на свободата. Трябва промяна и ние сме длъжни да намерим пътя за тази промяна и да върнем този дълг или поне част от него, каза още Иван Демерджиев. 

БТА

Според него днешният ден е повод, освен за тъга, и за гордост. „Вижданията на Левски за принципите, на които следва да бъде изградена една държава, неговите виждания за ценностите, които трябва да стоят в основата на едно общество, неговата отдаденост на делото в полза на Родината са пример за всички нас“, коментира Демерджиев. По думите му тези принципи и ценности в голяма степен са в основата на принципите и ценностите, споделяни от Европа. „Те са възприети и се следват от всички европейски държави“, добави той. 

 

 

Николай Трифонов/БТА