През тази седмица всеки посетител на Националния военноисторически музей, с помощта на музеен експерт, ще има възможността да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски
През тази седмица всеки посетител на Националния военноисторически музей, с помощта на музеен експерт, ще има възможността да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски / БГНЕС
В Карлово се проведе архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Църковните служения бяха извършени в храм "Успение на света Богородица", съобщиха от Община Карлово.

В Историческия музей-Карлово бе представена изложбата "Отдаден на Отечеството - Иван Грозев - съратник на Апостола". Тя представя архиви и документи по темата, съхранявани в музея.

В Обредния дом в Карлово от 16:00 часа квартет "Светоглас" ще изпълни църковни песнопения под надслов "В памет на Васил Левски". В 18:00 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе възпоменателна церемония по повод 150 години от гибелта на Васил Левски.

Възпоменателният спектакъл "С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите" на Средно училище "Васил Левски" ще бъде представен от 19:00 часа в зрителната зала на Народно читалище "Васил Левски - 1861 г.".

Утре в 11:00 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. След церемонията ще се проведе шествие до родната къща на Левски, днес Национален музей "Васил Левски", където ще бъдат връчени наградите на комитет "Васил Левски" - Карлово.

Жителите и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с Христина Богданова, праправнучка на сестрата на Апостола - Яна. Ще бъде представен и трети том на поредицата за Левски "Нови документални изследвания".

Възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски в Карлово е под патронажа на президента Румен Радев.

В село Къкрина в неделя, 19 февруари, ще бъде проведена възстановка на залавянето на Левски.
БГНЕС