ДАИ отне за месец книжките на таксиджии измамници. Дебнат около панаира с тарифа от 7,80 на км
ДАИ отне за месец книжките на таксиджии измамници. Дебнат около панаира с тарифа от 7,80 на км / netinfo
Трима таксиметрови шофьори са с принудително отнети книжки за срок до 1 месец и с временно спрени от движение коли заради различни нарушения, свързани с нерегистрирани в метрологията тарифи. Те са санкционирани от ДАИ само за първите 2 дни на панаирната седмица, в която  сигналите за измами с цените се увеличиха с 30%, призна регионалният директор на изпълнителната агенция Йордан Арабаджиев. Единият от таксиджиите е заловен по жалба на немски гражданин, платил 30 лв сметка за разстояние, по-малко от 4 км. Другите двама с нерегистрирани солени цени са хванати при рутинни проверки на подсилените екипи на ДАИ.

Най-високата тарифа на такси, засечена от инспекторите, е 6, 50 лв на км. Екип на Дарик обаче видя на стоянката срещу панаира кола със стикер с цена 7,80 лв/ км и сигнализира контролните органи. В района на панаира повечето чакащи жълти коли са с тарифи над 2 лева на километър. Измамниците имитират емблемите и номерата на 2-3 големи радиотаксиметрови фирми. Част от тях изобщо нямат право да работят в Пловдив, тъй като са регистрирани в други по-малки общини в региона и са платили по-ниски данъци.

От ДАИ призовават измамените клиенти да пазят фискалните бонове и да подават сигнали на телефон 63 16 11 и на Интернет адрес dai_plovdiv@mail.bg. Можем да извършим и последваща проверка и да наложим санкция след засичане на данните с регистрацията на цените на автомобила в метрологията, подчерта директорът на ИА„Автомобилна администрация”. Той съобщи, че от тази нощ до края на панаирната седмица ще работи един допълнителен екип на ДАИ, а през деня на улицата са изкарани всички инспектори.

Подробности от разговора с Йордан Арабаджиев чуйте в прикачения звуков файл