ДАИ: Не можем да се ориентираме в транспортния хаос в Пловдив
ДАИ: Не можем да се ориентираме в транспортния хаос в Пловдив / netinfo

Спешна проверка на превозвачите по линии 16 и 116 е разпоредил директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Володя Киров след днешния фатален инцидент, при който автобус №16 на фирма “Мери транс” уби велосипедист на препълното с рейсове обръщало до Старческия дом. Ще бъдат предприети спешни мерки съвместно с Пътна полиция и превозвачът, който неправомерно обслужва двата маршрута, ще бъде отстранен, заяви Киров в интервю за Дарик.

Досега ДАИ си затваряше очите за легитимността на частните превозвачи, които от началото на годината обслужват линиите със спорни анекси и договори. Първопричина за хаоса е забавянето на конкурса за нови превозвачи, каза изпълнителният директор на “Автомобилна администрация”. Той добави, че от един момент нататък и общината, и държавните институции се втурват да издават административни актове, които взаимно си противоречат.

Киров призна, че инспекторите на ДАИ не могат да се ориентират в плетеницата от противоречащи си заповеди на кмета, конкурсната комисия и областния управител и многобройни обжалвания на техните актове.

Не бива да се спекулира, че смъртта на пловдивчанина, блъснат тази сутрин от автобус по линия 16, е свързана с дублирането на двама превозвачи по линията, коментира кметът Иван Чомаков. Припомням, конкурентни фирми от вчера дублират курсовете си по линии 16 и 116, след като влязоха в сила договорите на новите частни превозвачи с общината, но декласираната от конкурса “Никан лайн” отказа да освободи маршрутите с мотив, че обжалва резултатите в съда.