Да има или да няма волфрамова мина край Велинград?
Да има или да няма волфрамова мина край Велинград? / Дарик архив

Едва 15 от получените в РИОСВ-Пазарджик над 150 становища по въпроса дали да има мина за добив на волфрам край Велинград са положителни, съобщиха от ведомството. Преди дни изтече едномесечният срок, в който граждани, организации, институции и специалисти от различни области можеха да мнения за Доклада за оценка степента на въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение за добив на волфрамсъдържащи руди от находището в местността Грънчарица.

За разкриване на рудника се обявяват основно минни инженери и различни бизнес камари. Част от мненията против са научно обосновани. Те са изпратени най-вече от медицински работници и неправителствени организации. Много от становищата са типови, в три варианта, подписани от различни хора. Вероятно те са резултат от подетата в социалните мрежи поредна кампания след изнасянето на допълнителния доклад за изследване на дейността. Реакцията на граждани и местни екоорганизации бе светкавична. Този път в подкрепа на идеята за запазване на Велинградския край като екологично чист район се обяви и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който гостува в курорта по този повод преди дни.

Опасенията на противниците на инвестиционното намерение са, че рудодобивът ще замърси природата и минералните води – най-голямото богатство на общината. Преди малко повече от година 11 000 местни жители и туристи се включиха в петиция срещу разработване на находището, а преди това Общинският съвет 7 пъти единодушно гласува решения против добива. Той не е включен нито в Концепцията за развитие на Велинград, нито в Общия устройствен план. Въпреки предоставените нови данни от инвеститора в подкрепа на твърдението, че дейността няма да навреди на околната среда, съпротивата не намалява.