Червено яйце с човешки ръст поставят на площада във Велинград
Червено яйце с човешки ръст поставят на площада във Велинград / bnr.bg

Червено яйце с височина 180 см, диаметър от 1 м и с внушителното тегло от 120 кг ще украси централния площад „Николай Гяуров” на Велинград за Цветница. Рекордния сувенир е изработен от възпитаници на Професионалната гимназия по дървообработване в града. Така средношколците ще дадат старт на Голямото писане на великденски яйца на открито. Атракцията се организира за пръв път в курорта.

Гигантското яйце ще бъде нашарено наполовина, останалата част ще бъде изписана пред публиката. Днес ще го доукрасят ученици от 8 училища в община Велинград. Произведението им ще остане на площада до Великден като реклама на Голямото писане, което ще продължи и на 30-ти април.

Идеята на атрактивното събитие е площадът да се превърне в голяма работилница на открито за писане на великденски яйца. В нея ще може да участва всеки – и местните, и туристи. Ще се прилага характерната за този край изящна техника за изписване с пчелен восък и уникален рисунък, ревниво пазена от векове в оригиналния й вид. Участниците ще могат да си запазят за спомен изработените от тях яйца.

Събитието се организира по идея на местни журналисти, Историческия музей, община Велинград, Туристическия информационен център и Сдружението на хотелиерите. Инициаторите не преследват рекорди. Целта е да бъде популяризирана автентичната традиция, която е една от гордостите на курорта. Всяка година стотици майсторки, обучени от своите майки и баби, изписват десетки хиляди яйца по уникалната техника. Местните хотели ги подаряват на гостите си за спомен.

Организаторите приканват всички участници в Голямото писане да отидат на площада в народна носия. За гостите на града още едно приятно преживяване ще бъде, ако пътуват до Велинград не с кола или автобус, а с толкова актуалната напоследък Родопска железница.