Българският метох в Истанбул спасен заедно с Желязната църква
Българският метох в Истанбул спасен заедно с Желязната църква / netinfo

Българският метох в Истанбул ще бъде спасен от разруха, съобщи българският генерален консул в Истанбул Евгени Генев. Турската страна вече е дала разрешение за ремонт. Това е вторият български имот светиня в Истанбул, за спасяването на който се работи усилено от царигардските българи, след като Желязната църква „Свети Стефан” бе спасена от свличане във водите на Златния рог благодарение и на кампанията на Дарик радио, стартирала през 2002 година.

Метохът се намира срещу Желязната църква „Свети Стефан”. Построен е през 1851 година на земя подарена от княз Стефан Богориди. Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата на Метоха е имало приют, редакция, печатница и семинария. Там са списвани и печатани над 20 български вестника и списания.

До седмица-две се очаква Съветът за опазване на културните ценности в Анкара да даде писмено разрешение за външен ремонт и вътрешна реконструкция на православния храм „Свети Стефан”. Това стана ясно по време на посещението на българска неправителствена делегация и великденски концерт в българската екзархия в Истамбул. Проявата бе осъществена с финансовото съдействие на пловдивския бизнесмен Димитър Консулов, който е един от дарителите на средства за спасяване на Желязната църква "Свети Стефан".

Чуйте още от репортажа на Сашка Пушкова.