Блокираха още 40 тона свинско от Ирландия. Проверяват 34 месопреработватели в региона
Блокираха още 40 тона свинско от Ирландия. Проверяват 34 месопреработватели в региона / netinfo
Нови 40 тона свинско месо с произход Иралндия, за което има съмнения, че е заразено с диоксини, са блокирани в различни складове в страната, съобщават от Националната ветеринарно медицинска служба. С тях общото количество под възбрана става 100 тона. От националната служба и от регионалното й поделение отказват да посочат каква част от блокираното замразено месо е в пловдивски складове и дали част от него вече е пласирана.

До утре трябва да приключат проверките в 34 месопреработвателни фирми в региона, които се проверяват за наличие на ирландско месо. Вече са проверени най-големите хладилни бази – две в Пловдив, и по една - в селата Войводиново и Куртово Конаре, но службите отказват информация за резултатите от инспекцията. Взетите проби тепърва ще се изследват за наличие на остатъчни продукти от нефтопреработката.

Собственици на магазини обаче се оплакват от драстичен спад само за ден на покупките дори на луканка и други трайни колбаси. Месопроизводители обясниха, че по технология замразеното месо може да се влага само при производството на малотрайни и варено-пушени колбаси. Най-големите производители на такива продукти в региона обаче са част от холдинг, който има собствени доставки на суровина. Хора от персонала на два от големите хипермаркети обаче твърдят, че при меленето на кайма на място се влага и замразено месо.