Център за социални услуги-Пазарджик
Център за социални услуги-Пазарджик / netinfo
Радка Кежева за битото дете
97009
Радка Кежева за битото дете
  • Радка Кежева за битото дете
Мобилен телефон станал причина дете с увреждане да бъде бито в социален дом в Пазарджик, показват направените до момента проверки.

Пострадалото е 10-годишно момченце. То е с умствена изостаналост и няма родители. Обичало да играе с мобилни телефони, но нямало свой. Една вечер посегнало към този на възпитателката, а тя му дала да разбере, че не може да го пипа – с удари, вместо с думи.

Момченцето живее в Центъра за настаняване от семеен тип на пазарджишката улица „Яков Матакиев“. В петък попада в Дневния център „Вяра, Надежда и Любов“, където е било за рехабилитация заради менталния проблем. Там са забелязани съмнителни синини по гърба и главата. Веднага е подаден сигнал от ръководството на центъра, както и другия, в който живее детето. Буквално след 15 минути на място били социални работници и експерти от „Закрила на детето“, които започнали проверки.

За случая е уведомена и Районната прокуратура в Пазарджик. От Държавната агенция за закрила на детето оповестиха, че при доказана вина ще бъдат наложени най-строги наказания.

Радка Кежева отдел "Социално подпомагане"-Пазарджик
/фото: Тина Соколова

Това е първият сигнал за насилие в социална институция за града и общината, казва директорката на „Социално подпомагане“ Радка Кежева. Тя не скри, че е неприятно изненадана, тъй като Пазарджик до момента е сочен като еталон по качество и обхват на социалните услуги.

Чуйте повече от Радка Кежева в аудиото