Безплатни хирургически прегледи в градини и училища
Безплатни хирургически прегледи в градини и училища / netinfo
Безплатни прегледи на хлапета от детските градини и учениците от прогимназиален курс в Пловдив извършват хирурзи от Университетска болница.

Само за първата седмица от старта на кампанията 10 деца са изпратени за операции, след като са им открити доброкачествени тумори, вродена херния или „задържани” тестиси (крипторхизъм) при момчетата, съобщи заместник-директорът на болницата д-р Константин Зисов.

Акцията е провокирана от увеличаващия се брой на пациентите на Детска клиника, които постъпват със заболявания в напреднал стадий и е съвместна инициатива на УМБАЛ “Св. Георги” и общината.

В екипа, който извършва профилактичните прегледи, участват специалисти от Клиниката по детска хирургия, която е единственият в Южна България център за хирургия на вродени аномалии, операции на предната коремна стена и коремни органи, детска гръдна хирургия и травматология, пластична и лицево-челюстна хирургия.

До края на учебната година безплатните прегледи от висококвалифицирани специалисти ще обхванат всички деца, уточняват от Университетска болница.