Без чалга на Рожен, ще спират тока на нарушителите
Без чалга на Рожен, ще спират тока на нарушителите / Sofia Photo Agency, архив

На Роженския събор няма да се допусне да звучи чалга, като ако някое от заведенията си позволи да пусне такава музика, ще му бъде спирано електрическото захранване. Това съобщи един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“.

“Чалгата е забранена, на събора ще звучи само автентична българска музика – фолклор „, уточни Караколев. Президента на България Росен Плевнелиев ще открие официално в петък Национален събор на народното творчество и животновъдство "Рожен", като потвърждение са изпратели представители на осем дипломатически мисии у нас. Всеки ден, от тридневния събор, малко след 13 часа на всички сцени ще звучи право българско хоро, като идеята е на него да се хванат възможно повече хора.

Очакванията а, това да направят около 30-40 хиляди човека. „не се стремим да правим каквито и да е рекорди. Нашата цел не е такава. Сами ще видите след събора, какво се е случило“, коментира Караколев. По време на хорото ще има дронове, които ще заснемат от въздуха играещите и неговата дължина.

Още едно атрактивно събитие ще има по време на събора и това е „Надиграване в Рожен“ за най-добрите изпълнители от 110-те танцовите групи, участващи във Фолклорния конкурс. Надиграването ще е на 17, 18 и 19 юли от 16,00 ч., а за победителите ще има специални награди. Надпреварата всеки ден ще в седем кръга, всеки с продължителност от по 5 минути. Ще се играят родопски, македонски, северняшки, добруджански, тракийски и шопски хора, а финалът ще са шеметни ръченици.„Надиграване в Рожен“ е само за любители танцьори, като всеки състав може да участва само веднъж в поредицата надигравания с един или двама представители.

Очаква се само от нощувки, приходите да са около 15 млн.лв., за хотелиерите в региона, съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов. Според организаторите на събора, няма никакви места по хотелите в Смолянско, Златоград, Чепеларе, Девин, Доспат, като вече са резервирани и хотели в Асеновград.

За охраната на събора ще се грижат около 90 частни охранители и около 200 униформени.