Пловдив отбелязва Световния ден на редките болести
Пловдив отбелязва Световния ден на редките болести / Дарик нюз, архив

С пускане на балони в небето и информационна кампания, за пореден път Пловдив ще отбележи Световния ден на хората с редки болести, който се чества всяка година в последния ден на февруари.

Точно в 13 часа пред Община Пловдив в знак на солидарност към милионите болни по света, всички присъстващи ще се включат в масовото вдигане на ръце, което се осъществява по едно и също време в цяла Европа, а в небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

В събитието ще се включат представители на Националния алианс на хора с редки болести, Асоциация НАЕ (наследствен ангиоедем), Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в града, група „Персенк”, пациентски организации и членове на техните семейства. 

За рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човека, дори ако симптомите не се появят веднага след раждането. Редките заболявания се характеризират с голямо разнообразие от симптоми и признаци.