/ Община Пловдив
1 март е един от най-любимите български празници, който предизвиква радост и добро настроение както сред децата, така и сред възрастните. С него се поставя символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

На този ден хората подаряват и се окичват с мартеници, усмихнати и с надежда за едно ново, по-добро начало. Навсякъде по света пролетта се посреща с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с пищен празник, изпълнен с много традиции.

Община Пловдив

Всяка година пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“, представители на Общински читалищен съюз в града закичват пловдивчани с мартеници, изработени в ателиетата на читалищата.

„Таймс“: Пълният с изкуство Пловдив ще ви изненада

Традицията ще бъде спазена и на 1 март в 10:00 часа, момичета, облечени в носии, заедно с читалищните секретари ще гостуват на Кмета Костадин Димитров и ще поздравят администрацията. Най-голямата мартеница ще украси входа на сградата, съобщиха от Общината.

Тя е изработена в ателието на Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1928“. По покана на екипа на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, талантливите възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив подготвиха украса за „Баба Марта“ - арка със стилизирани елементи от български шевици.

Община Пловдив

Тя вече е поставена, заедно с пейка на пл. „Стефан Стамболов“ на разположение на всички желаещи да поседнат и да си направят снимки и селфита. Арката и мартениците на дървото в съседство са дело на ученици от 9а клас и 11а клас, специалност „Сценичен костюм“, под вещото ръководство и напътствия на техните преподаватели: Димитър Чонов – преподавател по „Скулптура“, Анета Зомбори - преподавател по „Конструиране“, специалност „Сценичен костюм“, Рада Хаджийска - водещ преподавател по специалността „Сценичен костюм“ и Николай Томов - директор.

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Най-често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение - белият символизира чистотата, невинността, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието.

Община Пловдив

Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Така например в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени.

При изработването на мартеницата конците трябва задължително да се засукват на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като мъниста против уроки, скилидка чесън за предпазване от зли демони или паричка за благополучие.

Първоначално мартеници носели само младите жени и децата, но в последствие всички започнали да си ги разменят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня