Аптекарите искат ДДС върху лекарствата да падне
Аптекарите искат ДДС върху лекарствата да падне / netinfo
ДДС върху лекарствата да стане 8%, за да се облекчи тежестта на цената за социално слабите и пенсионерите настояват от Регионалния съюз на фармацевтите, съобщи за Дарик председателят на организацията Дима Стайкова. Тя предупреди, че предстоят ефективни стачни действия, ако проектонаредбата за двойно намаление на надценките при дистрибуция и търговия на дребно с лекарства бъде одобрена на редовното заседание на Министерски съвет утре.

За същия ден е насрочен и национален протестен митинг на фармацевти от цялата страна. Аптекарите в Пловдив ще спрат предупредително работа, ако ръководството на съсловния съюз и здравното министерство, не стигнат до решение за отмяна на предложението.

По всяка вероятност ефективните протести в Пловдив няма да започнат преди 24-ти ноември, когато е насрочен Втория извънреден конгрес на Българския фармацевтичен съюз. Ако надценките бъдат намалени това означава, че след плащането на ток, телефони, компютърна поддръжка, заплати и осигуровки, фармацевтите ще работят на символична печалба. При обявяване на ефективни стачни действия в първите три дни аптеките ще затварят само за час, а през следващите и за по-дълго време, казаха още от съсловния съюз.