АПИ: Старото Околовръстно ще бъде изцяло препроектирано

Среща в Областна управа
Среща в Областна управа / снимки: Кирил Кирилов
Среща в Областна управа
96193
Среща в Областна управа
  • Среща в Областна управа
До края на седмицата ще бъдат съгласувани всички проекти, свързани с локалните платна и кръговите движения по пътя Пловдив – Асеновград, което е важно за достъпа до имотите в района. Това съобщи в Пловдив шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Всички институции се ангажираха да приключат до края на седмицата процедурите по съгласуване проектирането на локалните платна, след което започват процедурите по подробния устройствен план. В най-скоро време ще бъде решено кой ще извърши отчуждителите процедури на имотите, които са на територията на три общини – Асеновград, Куклен и Родопи.
 
Строително-монтажните дейности на Асеновградско шосе ще започнат в началото на март, след като приключи зимното поддържане. Тогава ще се извърши рехабилитацията на старото трасе и отводняването на основното, с оглед на бързото му завършване, уточни още Дончо Атанасов.
 

Среща в Областна управа

 
В най-кратък срок предстои и пускането на тържната процедура за проектиране на кръговото кръстовище на изхода на Пловдив в посока Асеновград, както и на източния обход на Пловдив - от караулката на изхода на града до Скобелева Майка. Пътят е с дължина 5 км. В момента се прави задание за проектиране на локални платна на трасето, които в изготвения от община Пловдив проект не са били предвидени. Този обект трябва да се реализира в най-кратък срок, за може да се пренасочи големият трафик, след което ще започне и работата по разширяване на старото Околовръстно шосе. 
 
Започва и процедура по ново задание за проектиране на разширението на старото Околовръстно шосе до автомагистрала "Тракия", където ще се търсят съвсем нови решения, с локални платна и безконфликтно преминаване през кръстовищата. Там ще се наложат доста сложни технически решения, защото по трасето има високоволтови съоръжения и железопътна линия, която обслужва КЦМ. Един от вариантите за линията е потапянето й на долно ниво. Целта е пътят там също да стане четирилентов и високоскоростен. 

Чуйте и от приложеното аудио.