Академик продължава да пише история
Академик продължава да пише история / netinfo
Баскетболният отбор на Академик Бултекс 99 победи Тирана (Албания) с 90:69 и спечели първия в историята си официален международен домакински мач. Двубоят от втория кръг на Балканската лига бе изгледан от над 500 зрители в Комплекс Сила.

Гостите от Тирана започнаха по-активно мача и поведоха с 6:0, като Академик успя да изравни в края на първата част при 16:16 точки. В следващите няколко минути възпитаниците на Асен Николов имаха тотално превъзходство и резултата набъбна до 36:18 за пловдивчани.

До края на срещата домакините поддържаха внушителната разлика и заслужено спечелиха първия си мач у дома от Балканската лига. Най-резултатен за българския тим бе Шакир Смит реализирал 19 точки, Айзая Юмипиг добави 16.

Успехът е втори за Академик в надпреварата, след като преди седмица при дебюта си в лигата пловдивчани надиграха черногорския КК Ибар Рожайе с 94:83. Възпитаниците на Асен Николов спечелиха десета поредна победа, като тимът е лидер както в Балканската лига, така и в Националната баскетболна лига на България.

Следващият мач на Академик Бултекс 99 в Балканската лига е на 25 октомври (среда) в македонския град Куманово. Преди това на 21 октомври (събота) от 18:00 часа, отново в Комплекс Сила, студентите посрещат Рилски спортист (Самоков) в мач от първенството на България.