/ снимка: Петър Тодоров
От "Демократична България" създават сайт за умен град
Езикът на омразата, който влезе в Общинския съвет е недопустим. Това заяви адв. Веселина Александрова, председател на "Да България" в Пловдив по повод актуалните новини от седмицата, свързани с извънредната сесия на местния парламент.

От ВМРО искат проекта, предвиждаш изложба на гей-паради в Пловдив, да не се състои

По думите й, е изключително опасно български народен представител да заявява, че ще се използват всички законови и ако трябва незаконнни средства, за да се спре скандален за града проект.  

Политизирането на ОФ "Пловдив 2019" и липсата на гражданско участие в управлението й, определно губи доверието на пловдивчани към работата на фондацията, коментира още в рубриката "Ако бях кмет" на Дарик  адв. Александрова. 
 
Според нея разходите за откриващото събитие на Европейска столица на културата определено подразниха сетивата на всички пловдивчани, особено що се отнася до неоправдано големите хонорари на продуцента.

Издънка на "Пловдив 2019" вбеси Тотев, от фондацията внесоха отчет със спорен текст

Но уточни, че дори всички да се съмняваме в правилното разходване на публичните средства, сега е важно какво ще е заключението на прокуратурата, макар и това разследване да се протака във времето. 
 
"Като адвокат мога да дам примери за корупционни практики на местната власт, но смятам, че това също е работа на прокуратурата. Както е видно, от всичко, което се случва в държавата през последните дни, злоупотребата с власт е стигнала до ниво на нетърпимост. Абсолютно реално е след Европейските избори България да бъде изправена пред нова политическа ситуация, ако хората изразят чрез вота си назрялото недоволство. И не е вярно, че БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ, ако има извънредни парламентарни избори." 
 
Проблемът е, че пловдивчани се чувстват изключени от добрите решения за управление и развитие на града и голяма част от десните избиратели в Пловдив  от много години гласуват за "по-малкото зло", категорична е адв. Веселина Александрова. 

ПОС бетонира Тотев и Светлана Куюмджиева в УС на фондация "Пловдив 2019"

От "Демократична България" скоро ще  представят цялата си концепция за развитие на града в специален сайт, откъдето пловдивчани ще могат да видят решенията за създаване на т.нар. умен град. 

Представителите на политическата формация са убедени, че следващият Общински съвет на Пловдив ще изглежда доста по-различно и "Демократична България" ще има решаващо участие в него.

Според тях, задължително трябва да се възроди връзката между гражданите и местното управление, а един от модерните начини за това е, създаването на електронна община, както и градско мобилно приложение, чрез което всеки гражданин да може да контактува директно с администрацията. 
 
1560 лв. е заплатата на арт директора на "Пловдив 2019", фондацията не плащала на водещите международни медии

По отношение на един от основните проблеми на града - мръсният въздух - от "Демократична България" са убедени, че всеки "умен град" е екологичен.
 
Състоянието на атмосферния въздух може да се следи и чрез над 70-те сензора на гражданската мрежа AirBG, чиито данни са абсолютно достоверни, но местната власт ги пренебрегва.

В Пловдив енергийните помощи за твърдо гориво трябва да бъдат заменени с ваучери за електроенергия. Може да се подложи на обществено обсъждане възможността за  разширяване на пешеходната зона в центъра, предоставяне на услуга за споделени електромобили, велосипеди под наем, както и облекчаване на трафика, чрез нови  автобуси, алтернативен градски транспорт и др. мерки, които със сигурност ще подобрят състоянието на атмосферния въздух.

Светлана Куюмджиева: Няма да присъствам на извънредната сесия на ОбС, всичко е един пълен абсурд

Опазването на зелените площи на града и създаването на много нови паркове в отделните квартали е изключително важно, както за по-добрия въздух на пловдивчани, така и за възраждане на кварталната общност, смята адв. Александрова. 
 
Незаконното строителство е следствие на тотално отсъствие на всички институции от ромските махали и може да бъде преустановено само с твърда воля на местната власт, коментира тя и третия голям проблем на Пловдив.