Светлана Куюмджиева
Светлана Куюмджиева
Репортаж на Искра Койчева
101270
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Срещу 1560 лева на месец се разписва артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. Това заяви тя в интервю за Дарик след внесено заявление от медията в Община Пловдив по Закона за достъп до информация относно възнагражденията на Куюмджиева и колегата й Кирил Велчев- изпълнителен директор на фондацията.

Заплатата на арт директора на „Пловдив 2019“ забулена в тайнственост - била лична, а не публична информация

Припомням, че искането беше внесено заради нееднократните откази на ръководството на фондацията да обявят пред общинските съветници и пред журналисти сумите, които получават всеки месец за заеманите от тях постове.

От администрацията направиха отказ да съобщят възнагражденията на двамата. Според отговора, заплатите им не са обществена, а лична информация. В същия ден по-рано самият Кирил Велчев на извънредна сесия на ОбС, на която се искаше оставката на Куюмджиева и на кмета Иван Тотев като председател на УС на фондацията, сам обяви пред общинските съветници, че се разписва срещу малко над 1500 лева на месец.


Светлана Куюмджиева: Няма да присъствам на извънредната сесия на ОбС, всичко е един пълен абсурд

Допълнителни финансови стимули във фондацията - около 200,300 лева като суми, се раздават поравно на всички служители в "Пловдив 2019" за Великден и Коледа, обясни още в интервюто за Дарик Светлана Куюмджиева.

Тя подчерта, че от "Пловдив 2019" не плащат на водещите международни медии като в. "Гардиън", CNN и "Нешънъл джиографик" за публикуване на материали за ЕСК, а поемат разходите на  репортерите им тук. А когато става въпрос за платена реклама, приципът е съвсем друг.

ПОС бетонира Тотев и Светлана Куюмджиева в УС на фондация "Пловдив 2019"

"Обръщат се към конкретни институции за конкретни събития, като например попитаха ни с кои от нашите партньори можем да ги свържем и които биха имали интерес да рекламират при тях", обясни Куюмджиева. 

Проектът, предвиждащ изложба на гей-паради в Пловдив ще се случи, категорична е Светлана Куюмджиева. След като от ВМРО нарекоха проекта скандален, в. "Гардиън" излезе с материал с гръмкото заглавие "Хомофобски скандал удари в Пловдив - ЕСК". 

"Определени кръгове много смело се изказват от името на цялата общественост и прекалено много се предозира и преекспонира значението и целта на тази изложба. Умишлено се търси разпалване на негативни страсти, което не прави чест на никого.

Трябва да се спре с това, защото е изключително рисковано. Както виждате, стигна и до международните медии. Руши и дългогодишните усилия на нашия екип да изградим позитивен образ на града
", заяви личнотото си мнение Светлана Куюмджиева.

Цялото интервю с артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" чуйте в прогамата на Дарик радио Пловдив в петък.