Пловдив 2019
Пловдив 2019
Текст в отчета на "Пловдив 2019" за първото тримесечие на тази година ядоса кмета на града Иван Тотев и го накара да направи забележка на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев. Въпросното изречение очевидно е свързано със скандала с финансирането от страна на "Пловдив 2019" на проекта за изложба на гей-паради в Пловдив, който разтресе наскоро фондацията и надхвърли границите на България, и заради който беше поискана оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева.

В документа се казва: „Отчетният период, за първи път след спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2014 г., постави на изпитание демократичните процеси и смисъла на европейското законодателство в България, след като през март 2019 г. в публичното пространство открито и безнаказано бе демонстрирана агресивна дискриминационна пропаганда, което успоредно с увеличаващия се брой на туристи, посещаващи града ни, поставя важни въпроси пред местната и национална политическа и социална среда”.

Припомням, че ВМРО нарекоха проекта, свързан с различната сексуална ориентираност, скандален, а малко след това в. "Гардиън" излезе с материал с гръмкото заглавие "Хомофобски скандал удари в Пловдив - ЕСК".

Днес по време на заседанието на ОбС Тотев разпореди веднага спорният текст да бъде премахнат от отчета на фондацията и да бъде изяснено кой го е написал. От трибуната на местния парламент градоначалникът нарече вкарването на изречението в отчета на "Пловдив 2019" "невероятна и велика глупост".

Междувременно, стана ясно, че самият изпълнителен директор на фондацията Кирил Велчев не е чел отчета.