АБВ: Близки до депутата Методи Андреев - замесени в контрабанден канал на гориво?
АБВ: Близки до депутата Методи Андреев - замесени в контрабанден канал на гориво? / АБВ

Като грозен акт на погазване на разделението на властите и злоупотреба с влияние и с власт бяха посочени действията на народния представител от ГЕРБ Методи Андреев от членове на АБВ.

"Депутатът продължава да се намесва грубо в работата на МВР и да кадрува в Пловдив и това е обществена тайна", заяви ген. Валентин Петров като даде пример с Агенцията по храните, местното поделение на "Напоителни системи", директора на ВМЗ Сопот, началника на охраната и сигурността на ВМЗ Сопот, печално известните смени в Районните управления на полицията в Асеновград и Първомай, довели и до отстраняването на директора на Областната Дирекция на полицията в Пловдив Пламен Узунов. По думите на ген. Петров Методи Андреев е оказал тежко въздействие при избора на председатели на ОбС Карлово и Кулен, в работата на кмета на Стамболийски, сега грубо се намесвал и за това кого да постави начело на сектор "Икономическа полиция" в Пловдив.

Безнаказаността на действията на такива хора дава въможност на други хора, гравитиращи около тях да извършват престъпления, каза ген. Валентин Петров и посочи сигнал, сързан с контрабанда на гориво в района на Асеновград.

"Преди месец и половина съм подал сигнал до бившия областен управител Розалин Петков, но до този момент никой не е реагирал. А схемата продължава да действа и горивата вече се разкарват с цистерни“ заяви ген. Валентин Петров. Горивото, което било контрабанда без платени данъци и акцизи, идвало от района на Перник и се продавало на ниски цени в района на Асеновград. С него зареждали камиони и трактори.

Според ген. Валентин Петров хората, замесени в схемата били в изключително близки отношения с депутата Методи Андреев и били от партийния му кръг.

Румен Петков определи поведението на Методи Андреев като „безпардонно и арогантно“. Той е нарушил принципа на разделение на властите и грубо се е намесил в работата на изпълнителната власт. „Говорим за търговия с влияние и злоупотреба с власт. Затова този човек не бива да бъде народен представител“ , заяви Румен Петков. Бившият вътрешен министър коментира, че заради подобни политически намеси се легитимира страха като начин на мислене и управление, което е пагубно за цялата система на сигурност в България.