7 жалби в РИК-Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували
7 жалби в РИК-Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували / Дарик архив
Пет жалби в РИК – Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували
91138
Пет жалби в РИК – Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували
7 жалби в РИК-Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували
  • Пет жалби в РИК – Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували
  • 7 жалби в РИК-Смолян, близо 1/3 от избирателите вече са гласували

В Смолян са подадени 7 жалби в РИК за нарушение в изборния ден, съобщи председателят на избирателната комисия Симеон Велинов. Повечето от тях са за агитационни материали, които са в близост до избирателните секции.

Една от политическите партии е подала жалба до Районната избирателна комисия за това, че баща и син са членове на една и съща секционна комисия, като единият е председател от движение, а другия на коалиция.

В Смолян прокуратурата отчита, едни от най-спокойните от тяхна гледна точка избори. При тях няма подадена нито една жалба днес, както и през изтеклата седмица.

При нас всичко е спокойно, няма жалби и сигнали“, потвърди окръжният прокурор Тодор Деянов. Същевременно РИК – Смолян оповести две от решенията си по два от постъпилите сигнали при тях, за агитационни материали в близост до секция, както и за разлепени номера по стъклата на лек автомобил.

Според членовете на РИК и двата са неоснователни. Те обаче тепърва ще трябва да разгледат и още един сигнал постъпил при тях. Според представители на инициативен комитет, длъжностно лице в Секционна избирателна комисия в с. Петково, община Смолян от квотата на противниковия щаб е превозвал избиратели от Дома за психично болни до изборното помещение за да гласуват, като смятат, че в качеството си на длъжностно лице, с тези си действия той е допуснал грубо нарушение на изборните правила. С този сигнал, жалбите постъпили в РИК – Смолян вече са повече от седем.

До 13 часа в Смолянско са гласували общо 32,69% от имащите право на глас избиратели в областта, които са общо 106 705 човека. Най-голяма е активността в община Баните, където вече своя вот са дали 37,52%, а най-малко са гласувалите в община Неделино – 29,16%.

В община Борино  са гласували  31,56%, в община Доспат са гласували  37,18%, в община Девин 33,41%, в община Златоград  33,73%, в община Мадан 32,02 %, в община Рудозем 30,09% , в община Смолян 31,41% и в община Чепеларе гласувалите са  35,32%.