6 милиона и половина, отпуснати за ЕСК, са за инфраструктурни, а не културни проекти
6 милиона и половина, отпуснати за ЕСК, са за инфраструктурни, а не културни проекти / netinfo
6 милиона и половина, отпуснати за ЕСК, са за инфраструктурни, а не културни проекти
91818
6 милиона и половина, отпуснати за ЕСК, са за инфраструктурни, а не културни проекти
  • 6 милиона и половина, отпуснати за ЕСК, са за инфраструктурни, а не културни проекти

Парите, които са отпуснати на Пловдив за Европейска столица на културата са за инфраструктурни, а не за културни проекти. Това заяви кметът Иван Тотев във връзка с решението на Министерството на финансите, което беше поискано от Дарик по Закона за достъп до обществена информация. В документа се уточнява, че предвидените по програмата средства за реализиране на дейности за сметка на държавния бюджет за 2015-та и 2016-та година са в размер на 4 милиона лева, но Правителството е одобрило допълнителни трансфери по бюджета на Община Пловдив, възлизащи на общо 6,5 милиона лева.

Тотев: Ако парите за "Пловдив 2019" не бъдат преведени до 1 година, това ще е проблем

Преведените средства не са по програмата, одобрена от Министерски съвет на 1 април, 2015-та година. Това обаче не означава, че те не могат да се използват за проекти, които имат отношение към това Пловдив да е по-красив през 2019-та година“, обясни още той.

Когато става въпрос за дейности обаче, се надявам в кратки срокове да има решение по казуса. За това говорим и с финансовия министър Владислав Горанов. В посочените постановления става въпрос за инфраструктурни проекти, а в програмата, която ОФ „Пловдив 2019“ е подготвила, се говори за културни прояви“, уточни още градоначалникът.

Пловдив все още чака парите за ЕСК

По думите му, Фондацията трябва да има пълното спокойствие да работи и да не мисли за пари.

Това е работа на политиците. От третата отворена покана има постъпили над 200 предложения от цяла Европа, което показва, че интересът е изключитено голям. Очакваме да изберем 30, 35 ключови събития, които да бъдат наистина на едно европейско и световно ниво. Надявам се с обединението на всички в града да гарантираме спокойствието на Фондацията, така че да се гордеем през 2019-та година“, каза още кметът на града.

Както Дарик вече ви съобщи, 6,5 милиона лева са отпуснати на Пловдив с решение на Министерския съвет за реализацията на инициативата „Европейска столица на културата“ (ЕСК)  през 2019 г. Един от проектите, към които е насочено държавното финансиране е реконструкцията на бул. „Васил Априлов“.

 

6 милиона и половина отпуснати за ЕСК са за инфраструктурни а не културни проекти
netinfo

В ефира на Дарик Светлана Куюмджиева - артистичният директор на фондацията, подготвяща представянето на града за голямото събитие заяви, че забавянето на държавното финансиране е фатално за програмирането и планирането на Пловдив като европейска столица на културата през 2019-та г.

Държавата поставя под въпрос „Пловдив – 2019“

"Предвид проблема, който имаме, реализацията на проекта е застрашена. Това е така, защото зависимостта, която имаме от държавния бюджет, е голяма. Срещаме изключителна подкрепа от Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев, но от държавните институции - не“, каза тогава тя.

Припомням, че след като градът под тепетата спечели надпреварата за европейска културна столица, Правителството прие решение, с което се ангажира да осигури целева субсидия на Община Пловдив в размер на 20 млн. лв., разпределени на траншове.

Брюксел: Правителството да отпусне на „Пловдив 2019“ гласувания бюджет

Финансирането за следващата година е в размер на 5 млн. лева. В решението на Министерски съвет са предвидени още толкова за 2018-та и още 6 млн. лв. за 2019-та година.

Цялото изказване на кмета Иван Тотев чуйте в звуковия файл.