есенно вдъхновение
есенно вдъхновение / ThinkStock/Getty Images
есен
94865
есен
  • есен
Първият по рода си фестивал – „Седмица на вдъхновението“, ще се проведе в Пловдив през ноември. В шест тематични панела – изкуство, демонстрации, движение, образование, детско творчество и култура ще бъдат представени над 50 отделни събития – изложби, арт работилници, театрални импровизации, лекции, танцови и спортни класове, духовни практики, представяния и беседи. Събитието се организира от Пловдивски културен институт с подкрепата на община Пловдив. 

Есента е сезон на вдъхновението – със своята преходност, с разнообразието от багри и изобилието от плодове, с честата смяна на метеорологичните условия и настроението. Сезонът, в който усетът към изкуството е най-изострен. Без значение дали си художник, решил да нарисува пъстра есенна гора, или поет, потънал в своята светла тъга. А защо не и музикант, който иска да улови всички нюанси на музиката. Като певецът Илко Василев, чието най-голямо вдъхновение е музиката. През септември той се яви на Международния конкурс за поп и рок песен „София 2017“. Той изпълни „Любовта е една“. В Седмицата на вдъхновението Илко Василев ще проведе Кастинг за сформиране на вокална група, както и Караоке работилница за деца и възрастни.

Освен изкуството, във фокуса на Седмицата е и образованието. Предвидени са изнесени събития в няколко средни училища под надслов „Арт междучасие“, които имат за цел да провокират учениците към нови вдъхновения и опит със средствата на изкуството и експеримента. В отворени дискусионни срещи децата ще споделят какво ги вдъхновява и как виждат своето бъдеще. През седмицата ще има отворени класове с различни теми и активности за малки и големи. Един от участниците е предприемачът Пламен Попов („Аз събуждам България“), който ще се срещне с ученици на Националната търговска гимназия.

Кулминацията в Седмицата ще бъде на 18 и 19 ноември, когато ще се проведе Уикенд на Вдъхновението. Всички прояви тогава ще бъдат в сградата на Пловдивски Културен Институт, припомни неговият директор и преподавател по йога и духовни практики Марияна Стракова. Седмицата на вдъхновението е в града под тепетата от 13 до 19 ноември. 

Чуйте репортажа от приложеното аудио.