/ netinfo

Държавен план-прием в профилирани и професионални паралелки ще бъде обявен в 41 училища на територията на Пазарджишко за учебната 2019/2020 година. Това стана ясно на проведеното по-рано днес заседание на Комисията по заетост, председателствано от зам.-областния управител Петър Белчев.

По-малко българи искат да учат в чужбина

Във форума участваха  ръководители на държавни институции, представители на общините, директори на Бюра по труда в област Пазарджик, представители на синдикатите и на организации на работодатели.

Профилирано обучение ще предложат 18 средни училища, включително трите профилирани гимназии в Пазарджик. Професионално образование и обучение ще се реализира в 26 училища, от които 15 професионални гимназии и 7 средни училища.

Образователният министър: Училището не трябва да усилва усещането за различие

Обучението е застъпено по професии и специалности от повече от 20 професионални направления, като 17 от паралелките са по технически и ИТ професии и специалности – „Компютърни науки“, „Приложна информатика“, „Електротехника и енергетика“, „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна технология“.

Професионалната подготовка във всички училища е подкрепена от местния бизнес. В предложението на Регионалното управление по образованието за прием по професии и специалности са включени и 9 паралелки с дуално обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от учениците и техните родители.

Нови промени при приема на първокласници в училищата

За цялата област прием в тази нова форма ще има вече в пет професионални гимназии и едно средно училище в общините Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера и Сърница. Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на бизнеса в Панагюрище, Стамболийски, Пещера, Регионалната камара на строителите в България.

Четири паралелки ще предложат задочно обучение - две в Пазарджик и по една във Велинград и Септември. Завършващите основно образование в региона тази пролет са 2 284.

Те ще могат да избират между 100 паралелки с дневно обучение, 63 от които - професионални.