статистика
статистика / снимка: Тина Соколова
30 деца са пострадали при катастрофи през първите шест месеца на тази година в Пазарджишко, показва анализ на сектор „Пътна полиция“. Ранените са общо 139, четирима са загинали. Тежките произшествия в региона са 111 от общо 363, съобщи шефът на сектора главен комисар Асен Гешев.

Най-много са ранените деца на възраст от 15 до 17 години – 17, между 6 и 9 са 6, от 10 до 14 – 5, а две са под 6-годишни.

Най-рискови остават произшествията с блъснати пешеходци или велосипедисти. Две от жертвите са изгубили живота си точно при такива инциденти. 7 колоездачи и 27 пешеходци са пострадали след удар от автомобил.

Близо 90 на сто от катастрофи са по вина на водачи – главно несъобразена скорост, отнемане на предимство, неспазване на дистанция и дори умишлено нарушаване на правилата за движение. Пътните полицаи отчитат, че причините често са лоша дисциплина, високо самочувствие, недостатъчна квалификация, алкохол, умора.

Не е установено защо, но най-много пътни произшествия са регистрирани в дните четвъртък и събота. През март и юни пък се увеличават тежките инциденти.

Повече от половината катастрофи – 187, са станали извън населени места, 135 – в градовете и само 41 в селата на областта. Най-много тежки инциденти с най-много загинали и ранени са отчетени в Пазарджишка община, а най-спокойна е обстановката в Батак, Сърница, Стрелча и Ракитово, където за полугодието има само по едно такова произшествие.

При проверки за периода са установени над 24 000 нарушения, за които са наложени актове и фишове. От „Пътна полиция“ обаче отчитат, че финансовите наказания все още са неефективни – глобите масово не се плащат.