21 общински съветници се подписаха против строителните работи на Античния
21 общински съветници се подписаха против строителните работи на Античния / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив

21 общински съветници се подписаха под декларация в подкрепа на Резолюцията на Обществения съвет по култура и културно наследство, с която се иска прекратяване на строителните дейности на Античния театър. Подписите си под документа поставиха представители на БСП, Патриотичния фронт и Съюз за Пловдив. Там личаха и имената на Здравко Ангелов от ГЕРБ, който обаче от известно време категорично се разграничава от съпартийците си и Гичка Кърнева, която влезе в местния парламент като част от коалицията между ВМРО-НИЕ и Обединените земеделци, но в последствие напусна групата и заработи със съветниците от ДПС.

През миналата седмица общественици и представители на творческите гилдии се обединиха около тезата, че да се похарчат 300 хил.лева за изграждането на кафе-бар и временни постройки за билетен и информационен център е напълно излишно, особено при положение, че състоянието на сцената и съблекалните са трагични.

Според част от експертите в Пловдив подобен строеж би нарушил архитектурния ансамбъл при северния вход на театъра.

 

Кметът Иван Тотев не подмина декларацията и заяви, че ще се посъветва с главния архитект на Пловдив по този казус. „Проектът за ремонтните дейности на Античния театър е на арх. Румяна Пройкова, която е изключително уважаван специалист и не на последно място един от най-големите критици на общината по отношение на Небет тепе.Ще изглеждам смешен, ако споря с нея, затова ще оставя на главния архитект на града да реши“, коментира пред журналисти Иван Тотев.