20 издателства на петия книжен фестивал „Пловдив чете”
20 издателства на петия книжен фестивал „Пловдив чете” / netinfo

Пети книжен фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе от 14-ти до 16-ти юни, съобщиха организаторите – пловдивските издателства „Хермес”, „Летера и „Жанет 45”. Желанието ни е да фокусираме вниманието върху книгата, като средство, с което да се преборим с неграмотността, заяви пред журналисти днес собственикът на „Хермес” Стойо Вартоломеев.

Откриването на фестивала ще бъде утре в 11:00 на площада пред Община Пловдив. Там ще бъде разположен традиционният книжен базар „Пловдив чете”. В първия фестивален ден са предвидени две книжни премиери – на книгите „Мечът на групировката” и „Милион от лукавия” на Александър Томов и „Високата трева” от Иван Вълев.

Кулминация на книжния фест и тази година ще бъде връчването на Националните литературни награди на името на Христо Г. Данов. Очаква се по време на фестивала да бъдат връчени и награди за най-активни читатели.

Очаква се във феста да се включат 20 издателства от цялата страна. Съорганизатори на проявата са Министерство на културата, Община Пловдив, Международния панаир и Народна библиотека „Иван Вазов”.