Форум "За бизнеса в Пловдив"
Форум "За бизнеса в Пловдив" / netinfo
Бизнес форум
100747
Бизнес форум
  • Бизнес форум
Средната производителност на труда за Пловдив и областта в сферата на индустрията е 15 000 евро на човек. Показателят е за 2017 г., коментира в интервю за Дарик икономистът Георги Стоев. По думите му този резултат е с около 50% по-висок от който и да е друг отрасъл. Данните бяха оповестени по време на днешния форум „За бизнеса в Пловдив“, организиран от Тракия икономическа зона.
 
При някои компании средната производителност достига над 50 000 евро, но при доста други пада под средната, коментира още Стоев. Той обясни, че индикаторът се изчислява, като добавената стойност в сектора на производствата се раздели на броя работници и служители в дружествата. Добавената стойност е разликата между приходите от продажби и разходите за материали и външни услуги, ако например става дума за фирма, която произвежда пластмасови части за автомобилната индустрия.  
 
Производителността не е особено висока в сравнение с други градове от Европейския съюз, каза икономистът, но подчерта, че през последните 5 години за Пловдив тя расте с по 10% на година. Според него тенденцията, която се очаква да се запази и през следващите години, се дължи на бързия ръст на инвестиции в Тракия икономическа зона и силната конкуренция за относително ограничения човешки ресурс, който тласка работодателите да го използват по един оптимален начин - по-високата ефективност на хората води до по-висока производителност.
 
Около 12 700 души са се заселили в Пловдив и областта през 2017 г. Над 10% от тях идват от чужбина, без да е ясно дали са българи, които се връщат по родните си места, или са чужденци, напускащи родината си, за да се установят тук. Около 1000 души пристигат от София, за които се предполага, че основно са завършили студенти, а около 2500 са онези, които идват от съседните области - Хасково, Кърджали, Пазарджик и Смолян, но остават на постоянен адрес в града под тепетата.  
 
Чуйте и от приложеното аудио