трудова злополука
трудова злополука / Дарик архив
Трудови злополуки
98927
Трудови злополуки
  • Трудови злополуки
141 са трудовите злополуки, регистрирани на територията на Пловдивска област за първото полугодие на 2018-та, като две от тях са с фатален изход. Това съобщи в интервю за Дарик началникът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Той допълни, че няма тенденциозно намаляване или увеличаване на инцидентите през последните години. Приблизителният брой на злополуките през всяка от последните десет години е 300.

Продължава проверката на Инспекцията по труда по случая със загиналия преди два дни 58-годишен работник в село Стряма. Очаква се резултатите да са ясни в края на следващата седмица.

От 1500 до 15 000 лв. е санкцията, с която може да бъде наказана фирмата работодател на починалия мъж, ако инспекторите открият нередности. Глобите за длъжностни лица са от 1000 до 10 000 лв., а от 100 до 500 лв. са за работници.

Припомням, че строителят загина при тежка трудова злополука в складова база в индустриалната зона край пловдивското село. Сутринта, по време на ремонтно-монтажни дейности на сграда, двама работници са били издигнати с вишка, а друг направлявал съоръжението отдолу. През същото време от около 10-метрова височина паднал панел, ударил вишката и затиснал работника. Мъжът загина на място.

Останалите двама бяха откарани в болница. При единия е имало съмнение за хематом на черния дроб, но той е изявил желание да не бъде хоспитализиран. Другият – 24-годишен, беше приет в Клиниката по неврохирургия, където беше опериран по спешност заради счупен прешлен в областта на кръста.

Чуйте и интервюто в приложеното аудио.