“Звездици за Лора” отново събира почитателите на песента от цяла България
“Звездици за Лора” отново събира почитателите на песента от цяла България / obshtina.svishtov

Поредното 12-то издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора" тази година ще се проведе от 1 до 3 април. Желаещите да участват в него трябва да изпратят своите заявки най-късно до 30 март.

С право на участие в конкурса са само индивидуални изпълнители, на възраст от 5 до 19 години. Според регламента, те са разпределени в четири възрастови групи: от 5 до 9, от 10 до 12, от 13 до 15 и от 16 до 19 години, навършени към 1 април 2016 година.

Конкурсът ще се проведе в два тура. Задължителният репертоар за първи тур включва изпълнение на българска песен, а за втори тур - песен по избор. Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от жури, традиционният председател на което е Маргарита Хранова.

Голямата награда на конкурса е статуетката "Звездици за Лора", изработена от скулптора Чавдар Велчев. Във всяка от възрастовите групи ще бъдат връчени първа, втора и трета награда. Организатори, партньори и спонсори на конкурса ще дадат индивидуални награди.

Конкурсът „Звездици за Лора" е без такса за участие, което го отличава от подобните такива, провеждани у нас. Разходите за път и престой на участниците в Свищов са за тяхна сметка. За изпълнителите, подали заявки в срок, организаторите осигуряват нощувки на преференциални цени.

Националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора" се провежда в памет на младата и талантлива певица Лора Николова, загинала в река Лим на 4 април 2004 г. Негови организатори са Илиян Николов - бащата на Лора, който е инициатор и основоположник на конкурса, Община Свищов, Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856" и фондация „Ангели от Лим".

В конкурса ежегодно участват около 100 изпълнители от цялата страна. В миналите му издания са записани имената на Николай Манолов, Нора Караиванова, Магдалена Джанаварова, Пламен Борисов, Ана-Мария Янакиева, Александър Танев, Кристина Иванова, Радко Пеков и още много други млади звезди на българската поп и рок сцена.